מעצבת בגדים מתחילה: פתיחת עוסק פטור היא השלב הראשון בהקמת העסק שלך

גם אם את מעצבת בגדים מתחילה, איש אינו פטור מדיווח על הכנסותיו לרשויות. לכן, לפני שתפתחי עסק משלך ותתחילי לתת ביטוי לכשרון ולידע שברשותך, תידרשי להירשם ברשויות כ"עוסק". סביר להניח, שסוג העוסק יוגדר במקרה שלך כ”עוסק פטור”. מה זה אומר בפועל? אילו סוגי עוסקים נוספים יש? מה עוד חשוב שתדעי על כך מראש? כל ההסברים, קצר ולעניין:

להתחיל בקטן

המדינה משתתפת איתנו ברווחים מעסקים שברשותנו, אך לעסקים בתחילת דרכם עדיין אין רווחים. גם בהמשך הרווחים  בדרך כלל מתחילים בקטן. במקביל, הבירוקרטיה מתחילה כבר מהשלב הראשון. עם זאת, המדינה גם מקלה במידת מה, בכך שעומס הבירוקרטיה קטן יותר לגבי עסקים בעלי הכנסה נמוכה. בין השאר, ברישום בעלת העסק כ"עוסק" ברשויות המס, ניתן לבחור ב"עוסק פטור" במקום "עוסק מורשה". מייד נרחיב על כל המידע על פתיחת עוסק פטור, אשר חשוב בכדי לקבל מבט על בנושא זה. בינתיים, הגדרה קצרה: כאשר מחזור ההכנסות הצפויות מהעסק לא יעבור רף מסוים, ניתן להיות מוגדרים כ"עוסק פטור". מעל הרף – "עוסק מורשה". רף זה עומד על 102,292 ש"ח נכון לשנת 2022. אגב, למה מתכוונים, כאשר מדברים על "פטור"? פטור ממה בעצם? מצטערים לאכזב, אבל לא מדובר בפטור ממס הכנסה. עוסק פטור, פטור רק מהטרחה של גביית מע"מ מלקוחותיו. גם זה טוב.

במה זה כרוך?

בתור בעלת עסק אשר מוגדרת כעוסק פטור בין אם בעלת חנות בוטיק או מתפרה פרטית בבית, החובות שבפנייך כלפי הרשויות יהיו מצומצמים למדי:

  • הפקת קבלות – להוציא קבלות ללקוחותייך לאחר רכישה.
  • לשלם מס הכנסה – לשלם מקדמות מס הכנסה. כמה ומתי, תלוי ברף ההכנסות בפועל. כך שבהתחלה ייתכן שהיבט זה לא יעסיק אותך.
  • לדווח לרשויות – עבור עוסק פטור, הדיווח לרשויות מעבר לכך הוא רק דיווח שנתי. יש למסור דו”ח שנתי למס הכנסה ודו"ח שנתי למע"מ (למרות שעוסק פטור אינו מטפל בנושא מע"מ באופן שוטף).

 

 

יתרונות וחסרונות

מחד, עוסק פטור הוא מצב שבו הבירוקרטיה בהחלט פשוטה יותר. היבט זה, מקל כמובן על עסקים בראשית דרכם.

מצד שני, יש גם חסרונות מסוימים למצב של עוסק פטור. המונח "עוסק פטור" מתקשר אוטומטית לעסק קטן ולעתים, זה עשוי להרתיע לקוחות מסוימים. כמו כן, עצמאים אשר מוגדרים כעוסק פטור, לא מקבלים על הוצאות העסק החזרי מע"מ.

עוד כמה היבטים חשובים

לנושאים אלה יש היבטים רבים, מתוכם כדאי להיות מודעים לפחות לשלושת אלה:

  • ייעוץ מקצועי – פתיחת תיקים ברשויות המס והתנהלות מולן בהמשך הדרך, אפשרית בהחלט לבד. היא גם לא מאוד מסובכת. את עשויה לבחור בכך, גם כאמצעי לחסכון כספי, במקום הסתייעות ברואי חשבון. עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שני דברים. ראשית, רואה חשבון עשוי לתרום מאוד, מבחינת ידע וכן פישוט וקיצור תהליכים. שנית, התשלום לרואה חשבון קטן יותר, כאשר ההתנהלות מול רשויות המס פשוטה יותר. במילים אחרות, עבור עסק פטור.
  • המסלול הטבעי – אם תלכו ישר מההתחלה על ההגדרה של עוסק מורשה, ניתן בהמשך לחזור לשנות למצב של עוסק פטור. אבל התהליך הטבעי הוא להתחיל מעוסק פטור ומשם, להתקדם בהדרגה בהכנסות. כאשר הן עוברות את הרף שהזכרנו בהתחלה, יגיע הזמן להיות עוסק מורשה.
  • אפשר כשכיר – גם שכירים יכולים לעבוד במקביל כעצמאים. במקרה כזה, אפשרי ומתאים מאוד להגדיר את עוסק כעוסק פטור.

לסיכום

שיהיה בהצלחה עם העסק החדש. בכדי להתחיל ברגל ימין, אל תשכחי לטפל בנושא העוסק הפטור באופן יסודי ובהקדם ומומלץ גם להסתייע במנהל חשבונות מקצועי.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו!

התצוגה של שאנל

נגישות